[Bijeenkomst met Christine Lagarde verstoord] Geen platform voor het IMF aan de UvA!

Nieuws, gepost door: nn op 07/05/2013 05:01:41

Wanneer: 07/05/2013 - 12:45

In tegenstelling tot wat het programma belooft is er amper 'room for discussion' aan de UvA. Het IMF is een ondemocratische institutie met veel macht die alleen ter verantwoording is te roepen door 'de financiële markten', niet door de bevolking van de landen waar ze opereren.
Dit is waarom we vandaag de bijeenkomst met Lagarde hebben verstoord. Er zit niemand naast haar die vertelt over de gevolgen van IMF-beleid voor Europa. Het grootste gedeelte van de vragen moest van te voren worden goedgekeurd.

Wij zijn mensen die op de universiteit studeren en lesgeven, uit landen komen die onder vuur liggen van de Troika en op zoek zijn naar werk en mensen uit Nederland die bezorgd zijn over het gevolg van de bezuinigingen onder de VVD en PvdA. Na een schaamtevolle bijeenkomst waarin de baas van de ECB Mario Draghi werd gevraagd naar de vorm van zijn handtekening en zijn advies aan toekomstige studenten, hebben we besloten de presentatie van Lagarde te verstoren.

Dit hebben we gedaan door uitspraken van Lagarde versterkt door de human mic en verspreid door de zaal om te roepen in de zaal. Uitspraken over de zogenaamde belastingmoraal van Griekse mensen en de laatste werkloosheidscijfers uit Europa, gevolgd door applaus. Als de universiteit dan toch een grotendeels kritiekloos platform wil bieden aan instituties zoals de IMF en ECB, waarom zetten we Lagarde daarom zelf niet in het zonnetje?

Door het IMF afgedwongen bezuinigingen hebben miljoenen mensen werkloos gemaakt. Meer dan een kwart van de bevolking in Griekenland en Spanje is werkloos. Onder jongeren is dit aantal in die landen hoger dan 50%, terwijl ook in Nederland de werkloosheid snel stijgt. Samen met de Europese Commissie en de ECB dwingt het IMF landen verder publieke diensten zoals de watervoorziening te privatiseren.
Het bezuinigingsbeleid van de Troika werkt alleen voor de belangen van de banken en de multinationals. De staatsschuld wordt er niet door teruggebracht. In 2009 was de Griekse staatsschuld 129% van de totale economie. Zes bezuinigingsrondes later is de staatsschuld gestegen tot 189% van het BBP.

Lagarde geeft werkende- en werkloos gemaakte mensen de schuld van de crisis. Grieken zouden massaal belasting ontwijken en hierdoor afbraakbeleid over zichzelf hebben uitgeroepen. Dit terwijl er jarenlang niets gebeurde met een lijst van 2000 Griekse miljonairs die de belasting ontduiken, Griekse multinationals belasting ontwijken via landen als Nederland en Lagarde zelf ook geen belasting betaalt over haar IMF-salaris.
Stop bezuinigingen en de miljardensubsidies aan de banken, geen platform voor het IMF!Wie: 
nn

Final video of the action:

http://youtu.be/axLA-qG3EWg


Global IMC Network www.indymedia.org Afrika Ambazonia Canarias Estrecho / Madiaq Kenya South Africa Canada London, Ontario Maritimes Quebec Oost Azië Japan Manila QC Saint-Petersburg Europa Abruzzo Alacant Antwerpen Athens Austria Barcelona Belarus Belgium Bristol Brussels Bulgaria Calabrië Cyprus Emilia-Romagna Estrecho / Madiaq Euskal Herria Galiza Duitsland grenoble Hungary Ireland Istanbul Italy La Plana Liege liguria Lille Linksunten Lombardia London Madrid Malta Marseille Nantes Napoli Netherlands Northern England Norway Nottingham Oost-Vlaanderen Paris/Île-de-France Piemonte Poland Portugal Roma Roemenië Russia Scotland Sverige Switzerland Torun Toscana Ukraine UK-GB Latijns Amerika Argentina Bolivia Chiapas Chile Sur Braszilië Sucre Colombia Ecuador Mexico Peru Puerto Rico Qollasuyu Rosario santiago Uruguay Valparaiso Venezuela Oceanië Aotearoa Manila Melbourne Perth QC Sydney Zuid-Azië India Verenigde Staten Arizona Atlanta Austin Baltimore Big Muddy Binghamton Buffalo Charlottesville Chicago Cleveland Colorado Columbus DC Hawaii Houston Hudson Mohawk LA Madison Michigan Milwaukee Minneapolis/St. Paul New Mexico New Orleans NYC Philadelphia Pittsburgh Portland Richmond Rochester Rogue Valley San Diego San Francisco Bay Area Santa Cruz, CA Sarasota Seattle Urbana-Champaign Worcester West Azië Beirut Israel Palestine Process FBI/Legal Updates Mailing Lists Process & IMC Docs Projecten Print Radio Video Regio's United States Topics Biotech