Wanneer: 01/09/2023 - 16:16
YSSELSTEYN (VENRAY) - De begrafenis van tien nazidoden heeft eindelijk plaatsgevonden zonder militaire eer. Dat gebeurde na nu pas bekend wordt, eerder deze zomer op de enorme nazibegraafplaarts Ysselsteyn. Tot 2021 werden nazisoldaten uit de Wehrmacht, maar zelfs SS'ers daar mét 'militaire eer' begraven. Daar maakten diverse personen en organsiaties m.n. antifascisten en opperrrabbijn Jacobs, ernstig bezwaar tegen.
Vanaf 2021 is de Duitse ambassadeur, mede op aandrang van de opperrabbijn, gestopt met het leggen van kransen of bloemen om de 31.000 nazidoden en Nederlandse verraders daar te eren. Onder die doden bevinden zich zware oorlogsmisdadigers, zoals Julius Dettmann, de SS'er die Anne Frank en haar familie liet deporteren.
Van de 10 juist begraven nazidoden behoorden er 3 tot de Wehrmacht. van hen zijn nnog weinig details bekend, zoals of zij betrokken waren bij ernstige oorlogsmisdaden, zoals razzia's of executies. Dettmann bijv. leidde ook te velde de exectuei van de bekendste Nederlandse verzetsman, Johannes Post.
Van de 7 anderen zijn geen gegevens en waarschijnlijk behoorden één of twee van hen tot de SS. Of zei en zo ja, welke oorlogsmisdaden zij mogelijk hebben begaan, blijft vooralsnog onduidelijk.
Volgens antifascist Arthur Graaff van de werkgroep 'Herdenk nazi's niet', is het verkeerd om SS'ers op een militaire begraafpaalst te begraven. omdat zij geen militairen maar leden van de een particuliere terreurorgansatie waren, die o.m. de moorden tijdens de Holocaust uitvoerde.
Graaff: 'Het blijft volkomen absurd dat die mannen een soort eeuwig eervol graf krijgen, dat nooit geruimd mag worden, terwijl vele miljoenen vergaste Joden uit de kampen dat niet hebben. Zelfs de NSB'ers en zware Nederlandse oorlogsmsidadigers zoals de politiecommissaris van Nijmegen, die zelf razzia's op Joden leidde, liggen hier ongestoord." Voor de oorlog leefden er een twintigtal Joden in Venray, tien van hen werden vermoord en hebben zg. 'struikelstenen' in de stad.
Tags: antifascisten nazibegraafplaats militaire-eer